Pages Menu
Categories Menu

Olej arganowy

Olej arganowy

Olej arganowy

Olejek arganowy ma bardzo dobre zastosowanie tak w kuchni , jak również w dziedzinie kosmetyki. Przydaje się w codziennym zastosowaniu w sferze gastronomii chociażby z tego względu, że ma bardzo dobry smak a przy okazji właściwości prozdrowotne. Sprzyja przede wszystkim mniejszemu zagrożeniu dotyczącemu schorzeń sercowo-naczyniowych. Olejek ten określa się mianem płynnego złota Maroko, ponieważ jest pozyskiwany z rosnącego w południowej części Maroka drzewa arganowego. Ponadto ma także cenne właściwości pielęgnacyjne, stąd też jego zastosowanie w dziedzinie kosmetyki. Nie zapominajmy, że proces jego pozyskiwania jest bardzo czasochłonny, wymagający pracochłonności i precyzji.

Dlatego też niesamowicie istotne jest patrzenie na to, aby nabywany przez nas produkt był prawdziwym olejkiem arganowym, a nie jego marną podróbką, jakich na rynku nie brakuje. Poza tym, warto byłoby też rzucić okiem na cenę, gdyż najczęściej prawdziwy olej arganowy jest dość kosztownym rozwiązaniem. Ma charakterystyczny aromat oraz posmak. W swym odcieniu jest ciemnawy. Olej ten charakteryzuje się odżywczymi składnikami, w tym bogactwem rozlicznych witamin cennych dla naszej skóry a zwłaszcza witaminy E.

Jest to skuteczny wariant na zahamowanie procesu starzenia się naszej skóry. Ma wiele antyoksydantów. Ponadto zapobiega rozwojowi problemów natury skórnej takich jak przeróżne wysypki, ropne krostki itd. Co więcej, spłyca drobne zmarszczki. To idealny wariant kosmetyczny w przypadku skóry, która ma skłonności do pękania, ale też do podrażnień czy też jest skórą poszarzałą oraz zniszczoną, z pierwszymi czy też już mocno zaawansowanymi oznakami starzenia.

Jest pełna kwasów tłuszczowych nienasyconych. Poprzez regularne stosowanie charakteryzowanego tu preparatu możliwe okazuje się zregenerowanie płaszcza hydrolipidowego. Naskórek jest mocny, wytrzymalszy na uszkodzenia i naciągnięcia. Skóra staje się bardziej błyszcząca, ale przy okazji również i jędrniejsza i bardziej napięta. Olejek ten, systematycznie aplikowany, zmniejsza wyraźnie blizny, stąd zalecany jest kobietom, które miały cesarskie cięcie. Pomaga w leczeniu blizn oraz zmaganiu się z rozstępami.

Jest idealnym preparatem na egzemę oraz łuszczycę a także normuje wydzielanie się sebum.

Wpis zawdzięczamy