Pages Menu
Categories Menu

olej kokosowy czy rzepakowy

olej kokosowy czy rzepakowy

Przepisy różne, ale wszystkie były zasadniczo aromatyzowane wody lub mleka emulsje twardego tłuszczu, mają przypominać tyle masła, aby były wykorzystywane a sale.Mostly tłuszcze zwierzęce: miękki tłuszcz wołowy zwykle zmieszany z niczym tanie: baranina i tłuszczu wielorybiego tranu, dla example.High-nasycać tropikalne tłuszcze, takie jak olej kokosowy lub olej palmowy były sporadycznie używane, too.Margarine była powszechnie niechęć, ale powszechnie kupowane jako masło biedaka.

uwodornienia

W 1930 roku, był radykalna zmiana z rozwojem hydrogenation.This jest, gdy tłuszcz lub olej ogrzewa się z wodoru, w celu przekształcenia lżejsze oleje do nasyconego fats.The wynikające bardzo twardy tłuszcz może być zmieszany z lżejszych olejów i emulguje się wodę, odtłuszczone mleka lub serwatki do konsystencji masła, jak – i ze znacznie lepszym smaku i konsystencji bardziej kontrolowany niż dotychczas.

olej kokosowy czy rzepakowy

Stwierdzono jednak, że proces uwodornienia może być zatrzymany krótki, a otrzymany częściowo uwodorniony olej był podobny do masła bez mieszania lekkie oleje needed.This zapisanych na costs.This stała się metodą z wyboru od 1950 on.Traditional margaryna jest dziś mieszankę częściowo uwodornione oleje (kukurydzy, bawełny, orzeszków ziemnych, rzepaku i słonecznika był tani, w zależności od regionu i pory roku), w postaci emulsji z wodą i dodaje się proszek flavourings.Whey oraz witaminy są zazwyczaj dodawane do bardziej kosztownych mieszanek.

Dzisiejsza sytuacja

Margaryna i rozprzestrzenia się obecnie dobrze outsell masło, margaryna prawdopodobnie dlatego dzisiaj jest smaczniejsze niż kiedykolwiek i często pół ceny masła, oraz z powodu strachu masła zdrowia kilkadziesiąt lat temu (znany również jako mitu margaryny – patrz niżej) .Partial uwodornienia jest nadal metoda stosowana, aby większość margaryn, gdzie jest to dozwolone i akceptowane przez społeczeństwo – to najtańszy sposób.

Wpis zawdzięczamy